top of page

TLD Tertúlia literària dialògica

la odisea.jfif

Les tertúlies literàries dialògiques són una de les actuacions d’èxit que es desenvolupen als centres educatius.  

L’objectiu és dialogar de tot allò que motive/origine una lectura atenta del llibre acordat, en el nostre cas:

“LA ODISEA”.

​

Cada divendres decidirem unes pàgines a llegir que compartirem amb la resta de la classe dilluns a 1a hora. La sessió de TLD es realitzarà asseguts en rotllana, amb el llibre  i  la llibreta de llengua plena de les seues anotacions. Tots participen de la conversa col·lectiva sobre allò que han llegit, senyalant  aquells aspectes que volen comentar amb els companys i companyes.

​

La mecànica és senzilla: Cada dilluns portaran llegit la part del llibre que van acordar a la sessió anterior. Mentre la van llegint el cap de setmana a casa, a la llibreta, van anotant allò que els cridà l’atenció – per la raó que siga- i que volien compartir a la tertúlia. Anotaran la pàgina, la paraula o part del text que volen destacar i el comentari que volen fer al respecte, per exemple:

​

EXEMPLE 1 - LLIBRE “CYRANO DE BERGERAC” Edmond Rostand – PÀGINA 122.

​

CYRANO:

​

- ¿Os acordáis de la noche en que Cristián os habló bajo vuestro balcón? Pues bien: toda mi vida puede resumirse en eso: Mientras que yo permanecía abajo, en la sombra, otro subía a recoger el beso de la gloria.

​

COMENTARI: Hem provoca molta tristesa veure com Cyrano o molta gent, quant arriba al final de la seua vida se’n adona o es penedeix d’actes fets i acaba declarant-se a la seua estimada en el moment de la mort i no abans.

 

EXEMPLE 2 - LLIBRE “ROMEU I JULIETA” – William Shakesperare - ACTE II - ESCENA II

ROMEU:

​

- Silenci! ¿Quin llum brilla a la finestra?

És l’orient i Julieta el sol!

Surt, sol, i mata l’envejosa lluna,

que és pàl·lida i desfeta

de neguit veient que sa minyona és molt més bella.

 

COMENTARI: Hem sembla una escena preciosa en la que Shakesperare utilitza un llenguatge molt bonic per expressar les seues emocions.

​

EXEMPLE 3 - POESIA “PARAULA, JOC, CANT, JOIA VITAL” – Blai Bonet

LA PARAULA

Basta dir una paraula:
"pinotell" o "baladre",
i el món sona més clar
que en claredats de rama.
Quina claror rentada
té el món a dins la boca!

​

COMENTARI: No coneixia la paraula pinetell o bladre i he buscat el significat: És un arbust perenne que pot arribar a arbre xicotet.

​

A la TLD podem marcar doncs una paraula que hem recorde algun fet, persona, que ens agrade especialment... Deixem diferents exemples de parts del text que l’alumnat pot destacar a la seua lectura.

​

El dilluns en iniciar la tertúlia, el moderador o moderadora pregunta qui vol intervenir i ho anota. Cada intervenció comença rellegint en veu alta, per situar als altres participants, l’apartat que han assenyalat. Una vegada llegit, justifiquen raonadament perquè l’han volgut compartir. Comença un torn de paraules  per poder dialogar sobre allò que acaba d’exposar algun dels companys. És aleshores quan la màgia de la conversa apareix: exposen,  opinen, valoren, ratifiquen, contrasten… sobre temes, continguts, idees, paraules, situacions…. Qualsevol intervenció és ben rebuda i comentada. Si allò que ha iniciat el diàleg ja no genera més conversa, es dóna la paraula a la següent persona que vulga intervenir. I es va seguint aquesta dinàmica fins a finalitzar la sessió, en què es procura recollir  allò més significatiu del que s’ha conversat.

​

No es tracta, doncs, de fer una anàlisi literària tradicional. El que es busca és fomentar un espai compartit de reflexió i diàleg a partir de les múltiples interpretacions d’un text.

​

bottom of page